NİLGÜN ŞENSOY

NİLGÜN ŞENSOY, 1962 yılında İstanbul’da doğdu. Saint Benoit Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümüne girdi. Hat, tezhip, minyatür, çini, cilt halı kilim üzerine eğitim aldı. Türk dokuma sanatına olan ilgisi ile halı, kilim üzerine master eğitimini tamamlayarak, 1987 yılında Geleneksel Türk Sanatları Uzmanı olarak mezun oldu. Öğrenimi sırasında başlayan Konya Yöresi Dokuma Örnekleri, Ege Bölgesi Dokuma Örnekleri, Dokuma Sanatı’ nı üç ayrı kitap haline getirdi.

1981 yılında hat bölümünde eğitimini sürdürürken Hat ve Ferman koleksiyonuna başladı. Yaşam kültürünün diğer öğelerine de koleksiyonunu katıp, geliştirip günümüze getirdi.
1993 yılında kişisel sergisini “ Osmanlı Padişah Fermanlarından Bir Kesit “ adı altında Kile Sanat Galerisi’nde açtı.
1994 – 1995 KÜSAV’ın organize ettiği Antika Dekorasyon fuarlarında koleksiyonlarının bir bölümünü sergi amaçlı açtı.
1995 yılında Alay Köşkü’ nde “ Tarih, Sanat ve Yaşam “ adlı sergisini açtı.
1998 yılında A Turkuaz Sanat Galerisi’ nde Hat, Ferman ve Gravür sergisini açtı.
1999 yılında Paris’ de Osmanlı’nın 700. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla, Salon Opera’ da özel koleksiyonlarından derlenen bir sergi açtı.
1999 yılında Alay Köşkü’nde “Osmanlı’da Hat Sanatı” adında bir sergi açtı.
2000 yılında Avusturya Konsolosluğu’nda “Osmanlı Hat Sanatı” adında sergi açtı.
2014 yılında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Tekkubbe Salonu’nda Ressam Fahrettin Demiryürek Sepetçioğlu’nun “Dünü… Bugün Çizdim.” adlı resim sergisinin küratörlüğünü yaptı.
2014 yılında Prof. Hamdi Şensoy'un 60 yıldan daha uzun bir zamana yayılan meslek hayatına retrospektif bir bakış özelliğini taşıyan "Proje ve Uygulamalar: Geleneksel Türk Mimarlığının Çağdaş Yorumcusu - Hamdi Şensoy" adlı kitabın hazırlanma, basımı, dağıtımı ve MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Tekkubbe Salonu'nda sergilenmesi.
1999 yılından bu yana İstanbul Maçka’da Nilgün Şensoy Kültür ve Sanat Evi’nde çeşitli sanat etkinliklerini sürdürmekte olup, şahıs ve şirketlerin sanat danışmanlığını yapmaktadır ve MSGSÜ Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde Öğretim Görevlisidir.
Nilgün Şensoy Fransızca, İngilizce ve İtalyanca bilmektedir.