İLBER ORTAYLI

İLBER ORTAYLI, 21 Mayıs 1947 tarihinde Bregenz, Avusturya'da Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Henüz iki yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etmiştir. Ortaylı, Ankara Atatürk Lisesi'nden, 1965 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin tarih bölümünü 1970'te bitirmiştir. Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray gibi önemli isimlerin öğrencisi olmuş, Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde eğitim görmüştür. Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Halil İnalcık ile yapmıştır.

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1974 yılında doktor olmuş, 1979 senesinde de "Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu" çalışmasıyla doçent olmuştur. 1982 tarihinde istifa etmiştir. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yapmıştır. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör olmuştur.

Osmanlı ve Rus tarihi ile ilgili makaleleri yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmıştır. 2002 senesinde Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra da Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi seçilmiştir.

2005 senesinde Topkapı Sarayı Müzesi başkanı olmuştur. Ortaylı 2012'de yaş haddinden emekli olmuş, görevi Ayasofya Müzesi başkanı Haluk Dursun'a devretmiştir.