EŞ ZAMANLI FELSEFE - MODERN BATI FELSEFESİ (çevrimiçi)

30.04.2024

ENİS DOKO, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik ve Felsefe bölümlerinden 2010 yılında derece ile mezun oldu. Koç Üniversitesi’nde hazırladığı “Adiyabatik Dönen Spin-Momentum Bağlı Fermi Gazlar” başlıklı tezi ile 2016 yılında kuramsal fizik alanında doktor unvanını almaya hak kazandı. 2020 yılında Felsefe alanında Doçentlik unvanını aldı. Doko’nun felsefe ve popüler bilim alanında kaleme aldığı 7 kitabı, kuramsal fizik ve felsefe alanında yayınlanmış çok sayıda akademik makalesi mevcuttur. Her yıl çeşitli kurumlarda bilim ve felsefe ile ilgili 50’den fazla konuşma yapmakta, bu disiplinlerin en temel metot ve sonuçlarını uzman olmayanlara aktarmaya çalışmaktadır. Akademik ilgi ve araştırma alanları arasında Bilim Felsefesi, Din Felsefesi, Fizik Felsefesi, Analitik Metafizik, Mantık, Zihin Felsefesi, Ultra Soğuk Atom Fiziği, Çok Parçacıklı Kuantum Fiziği gibi konular bulunmaktadır. Enis Doko 2017-2019 yılları arasında Sabah gazetesi pazar eki için haftalık Bilim ve Yaşam sayfasını hazırlamıştır. Doko halen İbn Haldun Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde çalışmalarına devam etmektedir.

SEMİNER İÇERİĞİ:

Felsefe hayatımız ve hakikatle ilgili en temel soruları soran ve akli yöntemlerle cevap vermeye çalışan disiplindir. Tanrı var mı? Hayatın anlamı var mı? Ölümden sonra ne olacak? Nasıl bir hayat yaşamalıyım? Zamanın doğası nedir? Bu ve benzeri soruları felsefecileri asılar boyunca meşgul etmiştir.

Seminerimizin birinci bölümünde Avrupa’da Kant’tan sonra günümüze kadar batıda çıkan önemli düşünür ve hareketleri ele alacağız. Hegel, Marx, Kierkegaard, Nietzsche, Derida gibi büyük isimleri ele alacak, Pragmatizm, Feminizm, Fenomenoloji, Liberalizm, Marksizm, Post-modernizm, Analitik Felsefe, Pozitivizm gibi çağımızı etkilen büyük felsefe ekollerini ele alacağız. İkinci bölümde 1100-1500 yılları arasında Orta Doğu’da gelişen İslam düşüncesine göz atacak, günümüzü hala etkileyen felsefi sufiliğin meşhur ismi Mevlana’yı, Selefiliğin en ünlü ismi İbn Teymiyye’yi, yepyeni bir İslam düşünce geleneği kuran Sühreverdi gibi isimleri ele alacağız. Üçüncü bölümde İslam dünyasına dönecek, Osmanlı'da ve Safavilerde ortaya çıkan düşünceleri tanıyacak, İslam dünyasının Batı ile karşılaşmasının yol açtığı tartışmalara göz atacak, İslami modernizmin doğuşunu tartışacağız. Son kısımda Uzak Doğu düşüncesinde meydana gelen değişimleri ele alacak, Neo-konfuçyusçuluk, Zen Budizmi, Sikhizm gibi akımları, Gandi ve Mao gibi önemli düşünürleri ele alacağız.

Seminerimizde antik fikirlerin günümüze yansımalarını ve bize bıraktığı mirası özellikle Türk-İslam kültürü ile ilişkisini anlamaya çalışacağız. Katılımcıların herhangi bir ön bilgiye sahip olması gerekmemektedir. Her ders sonunda katılımcılara dersi özetleyen notlar verilecektir.

Kant Sonrası Batı Felsefesi (1800-…) (20 Hafta) (3 Ekim 2023 - 27 Şubat 2024) (Tamamlandı)

1. Romantik hareket ve Alman İdealizmi (Tamamlandı)
2. Hegel ve Tocqueville (Tamamlandı)
3. John Stuart Mill ve Liberal gelenek (Tamamlandı)
4. Adam Smith ve Kapitalizm (Tamamlandı)
5. Karl Marks ve Marksist gelenek (Tamamlandı)
6. Søren Kierkegaard (Tamamlandı)
7. Friedrich Nietzsche (Tamamlandı)
8. Charles Darwin ve Evrimcilik (Tamamlandı)
9. Sigmund Freud, Jung ve Weber (Tamamlandı)
10. William James ve Pragmatik gelenek (Tamamlandı)
11. Bertrand Russell ve G.E. Moore (Tamamlandı)
12. Ludwig Wittgenstein ve Allan Turing (Tamamlandı)
13. Edmund Husserl ve Fenomenoloji (Tamamlandı)
14. Pozitivizm (Tamamlandı)
15. Alfred North Whitehead ve John Dewey (Tamamlandı)
16. Martin Heidegger ve Varoluşçuluk (Tamamlandı)
17. Karl Popper, Thomas Kuhn ve Quine (Tamamlandı)
18. Derida, Foucault ve Post Modernizm (Tamamlandı)
19. Ayn Rand, Robert Nozick, Rawls (Tamamlandı)
20. Feminizm (Tamamlandı)

Geç Dönem Orta Doğu İslam Felsefesi (1100-1500) (4 Hafta) (5 Mart 2024 - 26 Mart 2024) (Tamamlandı)

1. Ebu'l-Berekât Bağdâdi, Fahreddin Razi(Tamamlandı)
2. Sühreverdi ve İşrakilik (Tamamlandı)
3. El Tusi (Tamamlandı)
4. Mevlana ve Felsefi Sufilik (Tamamlandı)
5. İbn Teymiyye (Tamamlandı)

Geç Dönem Orta Doğu İslam Felsefesi 2 (1500-…) (4 Hafta) (2 Nisan 2024 - 7 Mayıs 2024)

6. Osmanlıda Felsefe (Ali Kuşçu, Ali Çelebi Kınalızade, Katip Çelebi) (Tamamlandı)
7. Molla Sadra (Tamamlandı)
8. İslam Düşüncesi batı felsefesi ile karşılaşıyor (Ahmed Hilmi, Ziya Gökalp, Abdullah Cevdet)
9. İslam Modernizmi (Muhammed İkbal, Muhammed Abduh, Cemalleddin Afgani)

Klasik Dönem Sonrası Uzak Doğu Felsefesi (4 Hafta) (14 Mayıs 2024 - 04 Haziran 2024)

1. Çin ve Japon Budizmi (Zen Budizm)
2. Shankara, Ramanuja, Madhva—Hindu Vedantası
3. Nanak ve Sirhindi—Sikhism and Hint Sufizmi
4. Neo-Konfuçyusçuluk, Kore, Tibet ve Japon düşüncesi
5. Gandi, Mao ve diğer modern düşünürler

14.00-15.30
Sadece Çevrimiçi
27. Hafta

Seminerimiz sadece çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir.
4 haftalık seminer ücretimiz 3000 TL'dir. 5 hafta olan aylarda ücretimiz 3.750 TL'dir.
Seminerimize tek oturum katılım ücretimiz 750 TL'dir.
SOFOS gereklilik halinde programı iptal etme, erteleme, mekanı veya konuşmacıları değiştirme hakkını saklı tutar. Bu sebeplerden doğacak zararlardan sorumlu tutulamaz.

KAYIT ve KATILIM SÜRECİ

1) REZERVASYON butonunu tıklayınız,
2) Ekrana gelen formu doldurup ödemenizi tamamlayıp KAYDINIZI yaptırınız,
3) KESİN KAYIT yaptıran misafirlerimize seminer öncesinde kesin kayıt mesajı iletilecektir.

Her türlü sorunuz için 0 216 310 00 50 numaralı telefondan ve info@sofos.com.tr mail adresinden destek alabilirsiniz.

YASAL UYARI

SOFOS tarafından online düzenlenen bütün seminerlerde ses ve görüntü kayıtlarına, metinlere, etkinliğe kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; seminerlerin kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması, ticari amaçla kullanılması, para karşılığı satılması, izinsiz olarak tamamının veya bir kısmının herhangi bir mecrada kullanılması, yayımlanması, paylaşılması kişisel ve kurumsal haklarımız ile kanun ve mevzuat hükümlerine aykırıdır ve suç unsuru teşkil eder. SOFOS ve anlatımı yapan kişiler her türlü hukuki ve tazminat hakkını saklı tutmaktadır. ©️ SOFOS ©️ENİS DOKO

Online gerçekleştirilen seminerler ile ilgili olarak SOFOS dijital arşiv, kayıt linki ve bilgi paylaşma konusunda herhangi bir sorumluluk üstlenmemektedir. Seminerlere zamanında katılmak, kayıt paylaşımı yapılan seminerlerde kayıtları zamanında dinlemek – izlemek ve link mesajlarındaki yasal uyarılara göre hareket etmek tamamen sizlerin sorumluluğundadır.

SOFOS günübirlik İstanbul gezileri, çevrim içi veya yüz yüze etkinlikleri ve seminerleri için 72 saat öncesine kadar olan iptallerde bakiye iadesi yapılır yahut SOFOS'un başka bir programına aktarım mümkündür, 48 saat kala olan iptallerde ödemenin %60’ı kesilir ve kalan %40 iade edilir. Veya % 40 tutara denk gelen meblağ SOFOS'un başka bir etkinliğine aktarılabilir. Son 24 saat içerisindeki iptallerde iade yahut bir başka bir programa aktarım söz konusu olmaz. Ödeme yapan veya kesin kayıt yaptıran katılımcılar bu süreleri ve şartları kabul etmiş sayılırlar. Katılımınız iptal etmeniz durumunda yukarıdaki süreleri dikkate alarak info@sofos.com.tr adresine e-posta olarak ya da 0 546 568 11 43 numaralı telefona detayları SMS mesajı veya whatsapp mesajı ile bildirmeniz gerekmektedir.



Tarih: 30.04.2024

Saat: 14:00 - 15:30

Yer:ZOOM ile ONLINE

Katılım Ücreti: 3000 TL