HAŞHAŞİLER: EFSANELER VE GERÇEKLER (çevrimiçi)

22.11.2024

AYŞE ATICI ARAYANCAN,  1978 yılında Adana’da doğdu. Lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi, Doğu Dilleri Bölümü, Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında tamamladı. Yüksek lisansını Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Genel Türk Tarihi Anabilim Dalında yaptı. 2005-2010 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ortaçağ Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. Türk Tarih Kurumu, “Türkiye’nin Sosyal ve Kültürel Tarihini Araştırma Projesi” ve “Yurtdışındaki Tarihi Türk Eserlerinin Tespiti Projesi’nde” görev aldı. 2007 yılında Azerbaycan National Academy of Science, Instıtute of Oriental Studies Named After Academician Z. M. Bunyatof Şark Masası Bölümü’nde misafir araştırma görevlisi olarak çalıştı. TÜBİTAK VE TİKA doktora bursları ile 2018’de İran/Tahran’da Alzahra Üniversitesi ve 2022’de Shahid Beheshti Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev aldı. 2019’da Ortaçağ Anabilim Dalı’nda Doçent oldu. 2012-2018 Hitit Üniversitesi Tarih Bölümü, 2019’dan itibaren OKÜ Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Çalışmalarını Yakın Doğu ve İran’da Türkmenler, Şii Hareketler ve Tarikatlar, Haşhaşiler ve Selçuklu Tarihi üzerine yoğunlaştıran Arayancan’ın yayınlanmış kitapları, bölüm yazarlıkları ve makaleleri, tebliğleri bulunmaktadır. DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN.

SEMİNER İÇERİĞİ:

Hedefimiz ders katılımcılarına Haşhaşiler/Nizari İsmailileri adlı oluşumunun teorik ve tarihsel alt yapısının dayanaklarını, propaganda ve örgütsel yapısını, inanç ve doktrin değişimini, popüler kültüre yansıyan efsaneleşmiş bilgilerin tarihsel gerçekliği üzerinde durularak konu hakkında tarihsel alt yapı oluşturmak.

Hasan Sabbah ve İsmailîler üzerine kurgulanan efsaneler ve masallar dilden dile bugüne kadar ulaşmıştır. Birçok çalışmada, özellikle tarihi çalışmalar, popüler romanlar ve filmlerde Hasan Sabbah ve İsmâilîler hakkındaki kaynaklarda rastlanılmayan, birçoğu doğru olmayan, hayal ürünü bir takım olaylar anlatılmıştır. Anlatılanların çoğu kurmaca ve tarihî gerçekten uzaktır. Amacımız tarihî belgelere dayalı olarak tarihçi bakış açısı ile Hasan Sabbah ve kurduğu yapı hakkında anlatılan efsanelerin gerçekliğini ortaya koymaktır. Haşhaşi adı, Hasan Sabbah’ın propaganda ağı, istihbarat ve teşkilat yapıları, Alamut Kalesi ve mistik bağlantı, cennet bahçesinin gerçekliği, eli hançerli fedâîlerin ölüme atlama hikâyesi ve suikastleri, Nizamü’l-Mülk, Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah arkadaşlığı, devlete ve orduya nasıl sızdıkları, istihbarat ağı, Nizârîlerin inanç, direniş ve bağlılıkları, haşhaş ve şarap kullanımı, Selçuklu başkenti İsfahan’daki hücre evleri ve katliamları, şövalyeler ve haçlılar ile münasebetlerinin iç yüzü vb. diğer birçok merak edilen konular objektif ve tarihî litarütere bağlı olarak katılımcılar bilgilendirilecektir.


1. Hafta - 15 Kasım Cuma (Tamamlandı)
Haşhaşi Adı Hakkında,
Nizârî İsmâilîleri ,
Hasan Sabbah kimdir ?
Alamut Kalesi ve Mistik Bağlantı,
Cennet Bahçesi Efsanesi
Da’vet-i Cedîde (Yeni Davet) ve Ta’lim Doktrini

2. Hafta - 22 Kasım Cuma
Propaganda Ağı ve Alamut Yöneticileri
Hasan Sabbah ve Etrafındakiler: Nizâmû’l Mülk ve Ömer Hayyam
Mekan, Savunma ve Korunma
Direniş ve İnanç: Bir Çörek,Üç Ceviz
Bağlılık ve Câize
İstihbarat Ağı
Devlet ve Orduya Sızan İsmâilîler
Fedailer: Ölmek ve Öldürmek Arasında İnce Çizgi
Haşhaş ve Şarap Kullanımı
Ölüm Korkusu ve Zırh: Alamut’a Asılan Suikast Listeleri

3. Hafta - 29 Kasım Cuma
Suikastlerin Ortak Noktası
Fahreddin Râzi ve Burhan-ı Kat’i
İsfahan’da Hücre Evleri ve Katliamlar
Devlet mi? Örgüt mü? Tarikat mı?
Alamut Kütüphanesi ve Yakılan Kitaplar

4. Hafta - 06 Aralık Cuma
Suriye ve Kuhistan Yapılanmaları
Nizarî ve Haçlılar
Şövalyelerle Gizemli İlişkiler
Meşruiyet Meselesi
Râşidüddin Sinan
Gelir Kaynakları

SEMİNERİN TEMEL KAYNAKLARI:

Daftary, Farhad, Muhalif İslam’ın 1400 Yılı İsmaililer: Tarih ve Kuram, çev. Ercüment Özkaya, Ankara, 2001.
Ayşe Atıcı Arayancan, Hasan Sabbah ve Alamut, Yeditepe Yayınevi, İstanbul, 2011.
Ayşe Atıcı Arayancan, Haşhaşiler: Efsane ve Gerçekler, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2018
Bernard Lewis, Haşişiler (Ortaçağ İslam Dünyasında Terörizm ve Siyaset), çev. Ali Aktan, Sebil Yayınevi, İstanbul, 1995.

4 Hafta Boyunca
14.00-15.30
2. Hafta

Seminerimiz yalnızca çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir.
Aylık seminer (4 hafta) ücretimiz 5.000 TL'dir
Seminerimize tek oturum katılım ücretimiz 1.250 TL'dir.
SOFOS gereklilik halinde programı iptal etme, erteleme, mekanı veya konuşmacıları değiştirme hakkını saklı tutar. Bu sebeplerden doğacak zararlardan sorumlu tutulamaz.

KAYIT ve KATILIM SÜRECİ

1) REZERVASYON butonunu tıklayınız,
2) Ekrana gelen formu doldurup ödemenizi tamamlayıp KAYDINIZI yaptırınız,
3) KESİN KAYIT yaptıran misafirlerimize seminer öncesinde kesin kayıt mesajı iletilecektir.

Her türlü sorunuz için 0 216 310 00 50 numaralı telefondan ve info@sofos.com.tr mail adresinden destek alabilirsiniz.

YASAL UYARI

SOFOS tarafından online düzenlenen bütün seminerlerde ses ve görüntü kayıtlarına, metinlere, etkinliğe kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; seminerlerin kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması, ticari amaçla kullanılması, para karşılığı satılması, izinsiz olarak tamamının veya bir kısmının herhangi bir mecrada kullanılması, yayımlanması, paylaşılması kişisel ve kurumsal haklarımız ile kanun ve mevzuat hükümlerine aykırıdır ve suç unsuru teşkil eder. SOFOS ve anlatımı yapan kişiler her türlü hukuki ve tazminat hakkını saklı tutmaktadır. ©️ SOFOS ©️AYŞE ATICI ARAYANCAN

Online gerçekleştirilen seminerler ile ilgili olarak SOFOS dijital arşiv, kayıt linki ve bilgi paylaşma konusunda herhangi bir sorumluluk üstlenmemektedir. Seminerlere zamanında katılmak, kayıt paylaşımı yapılan seminerlerde kayıtları zamanında dinlemek – izlemek ve link mesajlarındaki yasal uyarılara göre hareket etmek tamamen sizlerin sorumluluğundadır.

SOFOS günübirlik İstanbul gezileri, çevrim içi veya yüz yüze etkinlikleri ve seminerleri için 72 saat öncesine kadar olan iptallerde bakiye iadesi yapılır yahut SOFOS'un başka bir programına aktarım mümkündür, 48 saat kala olan iptallerde ödemenin %60’ı kesilir ve kalan %40 iade edilir. Veya % 40 tutara denk gelen meblağ SOFOS'un başka bir etkinliğine aktarılabilir. Son 24 saat içerisindeki iptallerde iade yahut bir başka bir programa aktarım söz konusu olmaz. Ödeme yapan veya kesin kayıt yaptıran katılımcılar bu süreleri ve şartları kabul etmiş sayılırlar. Katılımınız iptal etmeniz durumunda yukarıdaki süreleri dikkate alarak info@sofos.com.tr adresine e-posta olarak ya da 0 546 568 11 43 numaralı telefona detayları SMS mesajı veya whatsapp mesajı ile bildirmeniz gerekmektedir.



Tarih: 22.11.2024

Saat: 14:00 - 15:30

Yer:ZOOM ile ONLINE

Katılım Ücreti: 5000 TL