GİZEM SAKA

GİZEM SAKA, Kuzguncuk, İstanbul’da doğmuştur. 1999’da Koç Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Cornell Üniversitesi’nde ekonomi alanında master ve doktora çalışmaları yapmak üzere Amerika’ya gitmiştir. Aynı yıl, Cornell Üniversitesi Resim ve Mimarlık fakültesinde Amerikan yerlisi ressam Kay Walkingstick ile yağlıboya çalışmalarına başlamıştır.

20 yıldır, ekonomi ve sanat çalışmalarını eş zamanlı yürütmektedir. Bu iki alanın kesişiminde yer alan sanat piyasaları, araştırma konularının merkezindedir. Middlebury College, Wellesley College, Carnegie Mellon Üniversitesi gibi ceşitli kurumlarda çalıştıktan sonra, 2012 yılında Wharton Business School’da çalışmaya baslamıştır. 2014 yılında, Harvard Üniversitesi’nde Sanat Piyasaları dersi vermiştir. 2018 yılında Sachs Sanat Girişimi’nin jürisinde yer almıştır.

Çeşitli müzelere, sanat kurumlarına, ve portfolyolarına sanatı dahil eden yatırım şirketlerine danışmanlık çalışmalarını yürüten Gizem Saka; New York, Boston, Chicago, Montreal, İstanbul dahil olmak üzere 18 kişisel sergi gerçekleştirmiştir. Halen Wharton Business School’da öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 3 çocuk annesi Saka, Philadelphia ve İstanbul’da yaşıyor.